id="scroll" style="border: 1px solid rgb(255, 255, 255); overflow: auto; width: 200px; height: 150px; background-color: rgb(255, 255, 255);" mas@mai: BANDUNG

Ahad, 29 Jun 2014

BANDUNG

Assalammualaikum pembaca semua..masyaaALLAH...lama betul tk update blog ni..

macam mane nak mulakan cerita ek..hehe..
haritu..saya pergi ke Bandung Indonesia..hhuhuhu..dengan kakak..adik...kawan2 kakak..syiiokkkk ok!!
memang saya rekamen sape yg berhajat nak kawin ke..bole beli lace kat sana...serius lawa...exclusive..bukan la nak kate kat Malaysia ni tkde lace...mungkin..korang leh comparekan harga..hehe..ala..lagipon..ikutkan harga tiket..hotel bagai semua...sama aje..huhu

stay sana 4 hari 3 malam...tak cukup nak pergi semua tempat...banyak tempat tak sempat nak pergi..terkejar2 la jugak...sebab kat Bandung...waktu perniagaan mereka tutup awal..waktu mereka 1 jam awal dari waktu Malaysia...pukul 6 mereka gelap dah...

ok..kami stay di  Marciella Hotel...budget around rm200++ untuk 3 malam..ambil double bed..
Jom usha tempat shopping dulu...




ini la TOKO TIGA...syurga jeans...jeans kat sini murah kot...sangat di syor kan untuk pergi...bayang kan..saya beli jeans LIOUS dengan harga RM80 bila diconvertkan duit Malaysia..


ini la hasil kami berenam..sebenarnya ni hari kedua kami shopping..hari pertama..kami pergi FACTORY OUTLET..dalam satu kawasan...penuh dengan FACTORY OUTLET..berjiranan..serius..memang penat jelajah dari 1 kedai ke satu kedai yang lain..sape peminat tegar FRED PERRY..kat sana boleh dapat t shirt tu dengan harga RM35 - RM45..


ini pulak tempat ole2 yang boleh di bawa pulang ke tanah air...suggest beli PISANG SALAI or PISANG KEJU...ni dekat PASAR BARU...level paling bawah..berderet2 kedai ada..tasting pon bole..hihi..kawasan ni bahaya...kene pkai sling bag taw bile ke kawasan macam ni..sebab pencuri banyak ...bukan lelaki tapi perempuan kebanyakkan nye buat kerja2 ni..


ini pula ada lah  KARTIKA SARI.. tempat untuk beli brownies and so on...menarik tempat ni ada lah brownies kat sini murah!! ye..1 kotak kek brownies RM8- RM9..after convert...kalau saya tak silap..kek dia pon sedap



ok...first time makan MACARON kat BANDUNG..kat Malaysia tak mampu beli..mahal..kat sana RM1.90 je..hahaha..sedap gile...manis dia meletup2..sebenarnye byak tempat jgk saya pergi..contoh..kedai kain..tapi tak tertangkap gambar sebab excited saya belek2 kain ela..

Sekarang saya tunjuk kedai makan pulak..


kami makan di ALAS DAUN...menarik gile tempat ni..kenapa saya kate menarik??



ini yang menarik nye...lauk di beratur..kite tunjuk2 kite nak ape..nanti dorang cedok letak dalam kuali yang comel...kat sini ada banyak jenis sambal..paling2 pedas nama dia HALILITAR..try la kalau rase lidah tu dah cukup tebal...hahaha..tapi sedap makan kat sini..1 kepala kena time ni kurang rm15..berbaloi ke tidak??


ni pulak di STONE CAFE...direkamen oleh bapa sedara saya...dia tu selalu sangat pergi sana..macam kampung kat sana pulak..mau tak nye..setahun 2 ke 3 kali pergi..makanan dia..not bad..tapi berhati2 dalam pilih makanan..al maklumlah..makanan dorang dengan kita berlainan..hehe..ini pun kurang RM15 sekepala..


cube tgk buku menu dorang..lain dari yang lain..kat BANDUNG senang gile nak dapatkan air mineral..no drinking water..STONE CAFE di sponsor by AQUA..AQUA ni adalah mineral water punya company..bayang kan..saya minta air mineral..air mineral dalam botol kaca yang sampai..exclusive ke tidak??


ada live band jugak...kasi sempat request lagu..hati ni nak berduet dengan si penyanyi...tp malu!! request lagu ada PAPINKA..syahdu bangat!!

now jom ke gambar lagi menarik!! tertarik!! cantik!!


kami ke KAWAH PUTIH...kereta supir yang bawa kami tak bole naik sampai ke puncak kawah..kene naik kenderaan lain untuk ke atas..


TADA!...hahaha..pandangan pertama tengok van ni..gile ke nak naik bende lah ni!!terbabas macam mane...tapi bile enjin dihidupkan..turbo kot!!hahaha...laju gile dorang bawak...


sampai ke atas...kami kene jalan kaki untuk ke puncak...di sini dinasihatkan sesiapa ada asma or ape2 sakit..pakai la mask mulut...sbb sulfur kat sini kuat...kene jaga2...tapi kami konon nye kuat...tak beli pon mask..bila lama duk sana...masing2 dah batuk...haaa...faham2 la..disuruh balik la tu..


bile sampai puncak...terpegun!! YA ALLAH...CANTIK CIPTAAN MU... tak percaya..laut putih depan mata...ini adalah kawah gunung berapi..gunung berapi ni tak aktif dah...so bole ditonton oleh masyarakat setempat..asalkan pakai mask mulut..nak datang hari2 pon boleh





macam gambar frame kan?? sebb cantik sangat...



seluas2 alam...kat celah2 ranting jugak berkenan..ape bole buat..hehe


ini saya betulkan tudung...bukan sengaja ekspresi muka begitu


ini pulak perjalanan masa nak turun..ini kakak saya..sebelah tu pulak..pakwe dia


turun dari gunung berapi tu...kami singgah ke ladang strawberi...supir mula nya nak bawa kami ke ladang teh..leh snap2 pictures....tapi kesuntukan waktu..so strawberi jelaa...bergayut2 strawberi dia


hasil tangkapan saya...total kene bayar rm4...murah ke tidak??? yang satu tu nama nye blueberry...yerp!! blueberry...mcm ni rupanya bentuk nya...tak tahu pulak boleh petik..kalau tahu lama dah petik..curi satu kakak punya


bergaya ke tak?? serius kalau pergi ladang ni memang tk nak balik..kat sini ada cili hidup segar2...daun bawang..best kottttt......


time ni packing untuk balik...kene timbang...kalau terlebih muatan..kene bayar...hahaha...sebenarnye byk tempat lagi kami pergi seperti PARIS VAN JAVA..perbezaan taraf hidup pon kite bole tengok antara PASAR BARU VS PARIS VAN JAVA...ape2 pon..semua tempat menarik...kalau berhajat nak pergi...bawak duit banyak2..hehe..currency time ni 1 juta rupiah bersamaan RM278 duit Malaysia...tukaran di money exchange KL..

sekian
xoxo
mas@mai










Tiada ulasan:

Catat Ulasan