id="scroll" style="border: 1px solid rgb(255, 255, 255); overflow: auto; width: 200px; height: 150px; background-color: rgb(255, 255, 255);" mas@mai: MASAK LEMAK, SAYUR CAMPUR DAN AIR BARLI

Rabu, 29 Mei 2013

MASAK LEMAK, SAYUR CAMPUR DAN AIR BARLI

Assalammualaikum...

hye....huhu...teringin nak update tutorial memasak...terlebih rajin mungkin...huhu...kali ni entry saya,saya nk bgthu resepi harian saya yang sangat sempoi...selalunye tkde la nk update2 ni..kali ni terlebih rajin...lets begin! ^_^

MASAK LEMAK IKAN TENGGIRI


di situ ada bawang besar..(saya guna setgh biji di atas)
tomato ceri 3 biji
cili hidup merah 3 tangkai
kunyit sedikit
dan santan..(saya guna santan kotak =))

semua bahan di blender ok..kecuali santan kotak tu..haha.mane yang tk lumat tu saya tumbuk...hihi


ikan tenggiri 3 kelar...

ini namanya belimbing...masam buah ni..1st time nk masak guna belimbing nie..

cara- caranya :

masukkan semua bahan dalam periuk...kecuali belimbing tu...santan tu ikut kepekatan...saya tambah air....nama pon resepi sempoi kan..campak2 je..dalam periuk letak ikan,bahan di blender,santan,air,garam,tak lupa daun kunyit and daun limau...

alrite..akan jadi mcm ni...masak lemak saya masak tidak menggunakan minyak yer.. =)

kena selalu kacau kuah tu kalau tak nanti pecah minyak,dah tak cantik...masak pon memerlukan seni ok..haha!!
lepas tu masukkan belimbing,garam secukup nya dan saya ada tambahan pati ikan bilis..maggi made..=)

gaul-gaul sampai ikan masak...rase secukupnya..bile yakin ikan masak..boleh hidang dah...

tada!! siap dah...


SAYUR CAMPUR

di dalam mangkuk yang berendam air tapis tu ada pak choy,baby corn dan carrot...saya suka warna warni...cantikkan....huhu

bahan-bahannya:

bawang putih 3 ulas(ketuk dengan pisau je)
bawang besar sikit...cincang halus
sos tiram 1 sudu
serbuk ikan bilis maggi 1 sudu kecil
air sikit untuk kuah
saya tak letak garam sebab sos tiram dan pati ikan bilis dah masin

cara-cara:

tumis bawang tadi,agak kekuningan masukkan air..sos tiram dan pati ikan bilis..dah tu masukkan sayur..jgn terlampau layu sebab khasiat dia hilang nanti..



sayur yang siap di masak =)


AIR BARLI

biji barli yang siap di basuh

masukkan dalam periuk....tadah air bersama barli tu

didihkan atas api supaya barli lembut

letak gula secukup nya bila barli didih, nak wangi letak daun pandan...saya tak sempat nak amik tadi...hihi

siap dan boleh di minum... =)

SEKIAN DARI SAYA

X0X0
MAS@MAI



Tiada ulasan:

Catat Ulasan